Cutremurul resimtit pe teritoriul Romaniei in aceasta dimineata la ora 3.00 s-a produs in Bulgaria la 25 de kilometrii Vest de orasul Sofia si 9 kilometrii Nord de orasul Pernik. Potrivit INFP, cutremurul a avut magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter.
Alte siteuri de specialitate din Europa si Statele Unite au publicat valorea de 5,8 grade pe scara Richter.
Seismul s-a produs la o adancime de 9,1 Km. Potrivit Novinite, momentan nu exista rapoarte initiale care sa indice victime sau daune materiale.
Locuitorii din orasul Sofia au iesit speriati din case si au stat toata noaptea in strada. Acest cutremur a fost resimtit in Bulgaria, Serbia, Macedonia si Romania.
- La ora 4.31 a avut loc o noua replica cu magnitudinea de 5,3 grade pe scara Richter !
- La ora 5.13 alta replica de 4,6 pe scara Richter a zguduit Bulgaria !
Sursa foto: USGS
Am adăugat în mod special acest articol, chiar dacă nu are legătură directă cu acest blog, deoarece îl connsider un subiect de interes comun, extrem de util multor persoane.
La noi în ţară se discută foarte puţin despre măsurile de siguranţă în caz de cutremur şi acest lucru este îngrijorător. Vă rugăm să citiţi cu atenţie următoarele recomandări:
Cum să te comporţi în timpul unui seism ?
Aceste recomandări se referă la modul în care trebuie să ne comportăm în situaţii frecvente din timpul producerii unui seism. Acestea pot avea loc în interior (locuinţe, şcoli, magazine), în exterior, pe durata călătoriilor zilnice, sau atunci cand suntem surprinşi în locuri publice (pieţe, metrou, autobuz). Utilizatorii acestor recomandări pot fi deopotrivă copii sau adulţi.
Dacă sunteţi în interiorul unei locuinţe:
Păstraţi-vă calmul, nu intraţi în panică, liniştiţi-i şi pe ceilalţi, protejaţi copiii, bătrânii şi femeile. Rămâneți în interior, departe de ferestre care se pot sparge, înspre centrul clădirii, langă un perete structural rezistent. Protejați-vă sub o grindă, toc de usă solid, birou, masă (copiii aflaţi la şcoală sub bancile din clasă), suficient de rezistente spre a oferi protecţie faţă de căderea unor lămpi, obiecte, mobilier suprapus, tencuieli ornamentale etc. Tineți-vă cu mâinile de piciorul mesei sau de tocul uşii, spre a vă asigura stabilitatea.
In lipsa posibilităţii de a vă ţine de ceva, asigurandu-vă astfel stabilitatea, vă puteţi proteja stând la podea langă un perete solid, ghemuit pe genunchi şi coate, cu faţa în jos: cu palmele împreunate vă veţi proteja capul (ceafa), iar cu antebratele pe lateral, fața.
Staţi departe de ferestre, oglinzi, uşi şi pereţi care dau spre exterior, precum şi de orice lucru ce poate să se prăbuşească, precum piese de mobilier nefixate.
Ramâneţi în pat dacă acolo sunteţi surprins de seism. Protejaţi-vă capul cu o pernă. Excepţie cazul în care există mobilier greu suspendat deasupra patului ce poate să cadă (rafturi de bibliotecă, tablouri grele). In acest caz îndreptaţi-vă spre cel mai apropiat loc care vă poate oferi siguranţa.
Ramâneţi în interiorul locuinţei până cand mişcarea seismică încetează şi iesirea se poate face în siguranţă. Statisticile au demonstrat că cea mai mare parte din răniri au avut loc în timp ce se încerca părăsirea locuinţelor sau deplasarea dintr-o cameră în alta.
NU fugiţi pe uşă, NU sariţi pe fereastră, NU alergaţi pe scări, NU utilizaţi liftul. Dacă puteţi, deschideţi usa spre exterior, pentru a preveni blocarea acesteia, în vederea unei eventuale evacuări după terminarea mişcării seismice şi pentru a verifica starea scărilor şi a zonei de la ieșire. Atenţie la faptul că electricitatea se poate întrerupe iar alarma de incediu se poate declanşa.
Dacă vă aflaţi într-un loc public cu aglomerări de persoane (teatru, cinematograf, biserică, stadion, sală de şedinţe) nu alergaţi către ieşire, îmbulzeala produce mai multe victime decât cutremurul. Staţi calm şi liniştiţi-vă persoanele din imediata apropiere.
Dacă sunteţi în exterior:
Dacă vă aflaţi în afara unei clădiri, rămâneţi departe de aceasta, feriţi-vă de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, care de obicei se pot prăbuşi în stradă. Indepartaţi-vă cat mai repede cu putință de stâlpi sau fire de electricitate.
Odată aflat în exterior, principalele zone periculoase sunt în imediata apropiere a uşilor şi pereţilor clădirilor. Mișcarea directa a pământului provocata de un seism este rareori cauza deceselor sau rănilor severe. Cauzele principale rămân prăbuşirile zidurilor a obiectelor grele şi a obiectelor casante.
Dacă vă aflaţi într-un vehicul în mişcare, opriţi imediat ce puteţi face acest lucru în siguranță şi rămâneţi în autoturism. Evitaţi să opriţi în apropierea clădirilor sau copacilor, podurilor sau soselelor suspendate şi a firelor de înaltă tensiune.
După încetarea mişcarii seismice, reluarea deplasării trebuie facută cu maximă precauţie. Evitaţi podurile şi șoselele suspendate ce par a fi fost afectate de seism.
Dacă sunteţi într-un mijloc de transport în comun (autobuz, tren, tramvai, troleibuz), staţi pe locul dvs. până se termină mişcarea seismică. Conducătorul trebuie să oprească şi să deschidă uşile, dar nu este indicat să vă îmbulziţi la coborâre sau să spargeţi ferestrele.
In metrou păstraţi-vă calmul şi ascultaţi recomandările personalului. Dacă acesta s-a oprit în tunel, nu părăsiţi vagoanele.
Dacă sunteţi blocat sub dărâmaturi:
Nu aprindeţi chibrituri, nu faceţi mişcari bruște şi nu încercaţi să împingeţi dărâmaturile dacă acest lucru nu este absolut necesar (presiunea exercitată de dărâmaturi vă sufocă).
Acoperiţi-vă gura cu palma, o batistă sau un colţ de haină.
Ciocăniţi într-o teavă sau perete în aşa fel încat echipele de salvare să vă poată localiza. Folosiţi un fluier dacă aveţi la îndemână. Tipaţi doar ca ultimă soluţie de notificare a prezenţei. In momentul în care ţipaţi există riscul de a inhala cantităţi mari de praf care să duca la un stop respirator.
poate ne prinde vreun cutremur vara asta cat suntem pe litoral , oricum vine sfarsitul lumii
Sfarsitul lumii nu vine dar sfarsitul unora vine cu siguranta. Este tragic dar adevarat, iar daca tot vorbim despre cutremur, eu unul as prefera sa fiu pe litoral decat intr-un apartament pe Bd. Magheru din Bucuresti 🙂