Sony FDR-AX1

Sony FDR-AX1 este o videocamera 4K, capabilă să filmeze la o rezoluţie de 4 ori mai mare decat rezoluţia unei camere video Full HD, respectiv 3840 x 2160 pixeli.

Noua cameră video aduce televiziunea Ultra HD la îndemâna oricui, oferind totodată un motiv în plus pentru achiziţionarea unui televizor 4K, bazat pe tehnologie de ultimă oră.

Cu performanţele ei uluitoare, noua cameră de la Sony va mulţumi pe foarte mulţi profesionişti. Sony a încorporat în această videocameră un procesor de imagine complet nou, adaptat special formatului de televiziune 4K !

Senzorul optic este de tip BSI, CMOS Exmor R, cu dimensiune 1/2.3 inch şi filtru RGB pentru captarea de imagini color. Diferenţa este dată însă de numărul uriaş de pixeli conţinuţi (aproximativ 18.9 milioane), din care sunt utilizaţi efectiv 8.3 milioane. Comparată cu rezoluţia de aproximativ 2MP ce poate fi obţinută cu o cameră Full HD obişnuită, diferenţa este impresionantă.

Optica este bazată pe lentilele Sony G Lens, instalate într-un obiectiv cu sistem de stabilizare OIS (Optical Steady Shot) cu 20x zoom optic şi apertură generoasă, care porneşte de la F1.6 şi urcă pana la F3.4 după activarea funcţiei zoom.

Încadrarea imaginilor poate fi realizată fie cu vizorul electronic, fie apelând la monitorul Xtra Fine LCD de 3.5 inch.

Clipurile obţinute la rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli cu 50 de cadre pe secundă şi scanare progresivă, sunt stocate pe carduri de memorie XQD la o rată de 150 Mbps, rezultând un film de 50 de minute care ocupă un card cu o capacitate de 64 GB. Dacă nu se doreşte o mare fluiditate a mişcărilor, putem comuta camera video în modul de filmare cu 25 de cadre pe secundă, păstrând totuşi neschimbată rezoluţia 4K (3840 x 2160 pixeli).

Sony oferă la achiziţionarea acestei videocamere un mare bonus, pachetul Vegas Pro 12 Edit Suite !

Acesta este un software destinat editării video nonlineare, care oferă suport de prelucrare pentru fişierele MP4 generate de camera Sony FDR-AX1 (XAVC-SS 4:2:0, 150 Mbps, 4K 3840 x 2160/50p).

Noua adiţie vine după modelul Sony F65, o cameră video profesională lansată anul trecut şi folosită cu succes la filmarea unor titluri Hollywood-iene disponibile in format 4K.

Sursa: Yahoo News